Algemene voorwaarden

 

 OCD Opleidingen B.V. Keizerstraat 39 7411 HE DEVENTER 

Ingangsdatum 8 april 2025

 Algemene Voorwaarden 

ARTIKEL 1: TOEPASSELIJKHEID, DEFINITIES 

  1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en op alle overeenkomsten van opdracht van OCD Opleidingen B.V., gevestigd te Deventer, ingeschreven in het Handelsregister onder KvK-nummer 62219146, zulks met uitsluiting van andere voorwaarden welke door de opdrachtgever van toepassing mochten worden verklaard. 
  2. Deze voorwaarden zijn eveneens van toepassing op overeenkomsten met de opdrachtnemer, alsmede op toekomstige, aanvullende en/of vervolgopdrachten. 
  3. Indien ten aanzien van bepaalde bij deze voorwaarden geregelde onderwerpen afwijkingen zijn overeengekomen, blijven de onderhavige algemene voorwaarden voor het overige op de overeenkomst van kracht. Overeengekomen afwijkingen gelden nimmer voor meer dan één dienstverlening tenzij telkens schriftelijk bevestigd. 
  4. Indien enige bepaling van deze algemene voorwaarden nietig is/vernietigd wordt, zullen de overige bepalingen onverminderd van kracht blijven. De opdrachtnemer zal dan met opdrachtgever in overleg treden teneinde een nieuwe bepaling overeen te komen waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de nietige/vernietigde bepaling in acht zal worden genomen. 
  5. In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 

 

Abonnement: een regeling, waarbij een eenmalig of periodieke betaling wordt gedaan, welke gedurende een bepaalde periode recht geeft op onbeperkte gebruikmaking van een leeraanbod. 

Consument: een consument is iemand die niet handelt in uitoefening van een beroep of bedrijf. 

Dag / Dagen: Kalenderdag / Kalenderdagen 

Educatieve dienst: het geven van onderwijs, opleiding en/of training en/of de levering van lesmateriaal en/of het aanbieden van (deel)examens en/of een EVC-traject en/of een andere vorm van beoordeling. Formeel onderwijs: onderwijs dat gereguleerd wordt door specifieke onderwijswetgeving en dat wordt afgesloten met een formeel diploma, zijnde een wettelijk erkend diploma. 

Niet-formeel onderwijs: onderwijs dat niet gereguleerd wordt door specifieke onderwijswetgeving. 

Opdrachtnemer: OCD Opleidingen B.V., de gebruiker van deze algemene voorwaarden. Opdrachtgever: degene met wie de opdrachtnemer in de hoedanigheid van consument of in de hoedanigheid van ondernemer een overeenkomst van opdracht heeft gesloten, alsmede degene aan wie de opdrachtnemer een offerte of aanbieding heeft uitgebracht. 

Overeenkomst: Iedere tussen de opdrachtnemer en de opdrachtgever tot stand gekomen verbintenis waarmee de opdrachtnemer zich jegens de opdrachtgever heeft verbonden tot het verrichten van werkzaamheden. 

Overeenkomst op afstand: Een overeenkomst die tussen de opdrachtnemer en opdrachtgever wordt gesloten in het kader van een georganiseerd systeem voor verkoop op afstand van producten, digitale inhoud en/of diensten, waarbij tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend gebruik wordt gemaakt van één of meer technieken voor communicatie op afstand. 

Opstartkosten: De kosten die de opdrachtnemer ten behoeve van de uitvoering van de studieovereenkomst vooraf heeft gemaakt. De opdrachtnemer maakt altijd opstartkosten. Deze kosten zijn: administratiekosten, IT-kosten, marketingkosten, personeelskosten; huren trainingslocatie; toezending van en opvolging op de opdrachtgever in te sturen of aan te leveren documenten waaronder de onderwijsovereenkomst; indien van toepassing afname van een intaketoets en/of voeren van een intakegesprek; plannen en het samenstellen van de groepsindelingen lesroosters en werving en planning van de docenten; specifieke voorlichting/informatievoorziening; het verspreiden van informatiemateriaal; administratieve verwerking van de inschrijving; opzetten studentendossier; het opzetten en inrichten van een studentaccount in de online leeromgeving; de voorbereiding en uitvoering van de eventuele introductie; gerelateerde uitgaven zoals porto, online licentiekosten, kosten voor intaketoetsen, informatiemateriaal etc.) Of andere kosten voor zover de opdrachtnemer deze kan aantonen. 

Schriftelijk: per brief, per e-mail, per fax of enige andere wijze van communicatie die met het oog op de afstand der techniek en de in het maatschappelijk verkeer geldende opvattingen hiermee gelijk kan worden gesteld. 

Startdatum/ aanvang: Voor de opdrachtgever in de hoedanigheid van consument start de overeenkomst na het verlopen van het herroepingsrecht. Voor de zakelijke opdrachtgever start de overeenkomst na ondertekening van de overeenkomst. 

Werkdag/Werkdagen: een dag niet zijnde een algemene of ter plaatse van het werk erkende of door de overheid dan wel bij of krachtens de voor de opdrachtnemer geldende CAO voorgeschreven rust- of feestdag, vakantiedag of andere niet individuele vrije dag. 

ARTIKEL 2: TOT STAND KOMEN EN LOOPTIJD OVEREENKOMST 

  1. De overeenkomst komt tot stand nadat de opdrachtgever de door de opdrachtnemer gedane aanbieding heeft geaccepteerd. Bij opeenvolgende overeenkomsten worden deze algemene voorwaarden bekend verondersteld. 
  2. Indien de opdrachtgever zonder daaraan voorafgaande aanbieding aan de opdrachtnemer een opdracht verstrekt, is de opdrachtnemer aan deze opdracht gebonden nadat hij deze schriftelijk aan de opdrachtgever heeft bevestigd. 
  3. De opdrachtnemer is gebonden aan mondelinge afspraken nadat hij deze schriftelijk aan de opdrachtgever heeft bevestigd of zodra de opdrachtnemer – zonder tegenwerping van de opdrachtgever – met de uitvoering van deze afspraken is begonnen. 
  4. Niet uitdrukkelijk in een aanbieding opgenomen werkzaamheden, vormen géén onderdeel van de overeenkomst. 
  5. Indien en voor zover de opdrachtnemer tijdens het uitvoeren van de overeenkomst geconfronteerd wordt met voor hem onvoorzienbare kostenverhogende factoren, is de opdrachtnemer na waarschuwing dan wel in onderling overleg met de opdrachtgever gerechtigd de kostenverhogende factoren door te berekenen aan de opdrachtgever. 
  6. Indien en voor zover prijswijzigingen leiden tot een verschil met de overeengekomen prijzen van meer dan 10% is de opdrachtgever gerechtigd, mits schriftelijk en binnen 7 dagen na ontvangst van de desbetreffende mededeling van de opdrachtgever, de overeenkomst te ontbinden. Een ontbinding als voormeld geeft de opdrachtgever geen enkel recht op vergoeding van enigerlei schade. 
  7. De cursus dient binnen zes maanden na de startdatum van de overeenkomst te worden afgerond, tenzij anders schriftelijk overeengekomen. 

 

ARTIKEL 3: AANBIEDINGEN 

  1. Alle aanbiedingen zijn vrijblijvend, tenzij anders vermeld of vooraf schriftelijk overeengekomen. 
  2. Alle aanbiedingen dienen indien akkoord bevonden schriftelijk getekend te worden. 
  3. Indien een aanbieding een vrijblijvend aanbod bevat en dit aanbod wordt door de opdrachtgever aanvaard, heeft de opdrachtnemer het recht het aanbod uiterlijk binnen 5 werkdagen na ontvangst van de aanvaarding te herroepen. 
  4. Aanbiedingen, prijzen en tarieven gelden niet automatisch voor nieuwe opdrachten. 
  5. Bij het ondertekenen van de aanbieding verleent u de opdrachtnemer toestemming om de in de aanbieding gespecificeerde werkzaamheden uit te voeren, tegen de in de aanbieding gespecificeerde vergoeding. 
  6. Bij het ondertekenen van de aanbieding gaat u onverminderd akkoord met de uit deze algemene voorwaarden voortvloeiende rechten en verplichtingen. 
  7. De opdrachtgever kan geen rechten ontlenen aan een aanbieding dat een kennelijke fout of vergissing bevat. 
  8. De opdrachtnemer mag aan het uitbrengen van een aanbod de voorwaarde verbinden dat de opdrachtgever persoonsgegevens verstrekt en indien en voor zover regelgeving van overheidswege 

daartoe noodzaakt en/of dat toestaat, een kopie van een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort overlegt. 

  1. Indien de opdrachtgever de overeenkomst op naam van een andere natuurlijke of rechtspersoon sluit, verklaart hij door het aangaan van de overeenkomst daartoe bevoegd te zijn. De opdrachtgever is naast deze (rechts)persoon hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen uit die overeenkomst. 

ARTIKEL 4: HERROEPING, OPSCHORTING 

  1. Het herroepingsrecht is slechts van toepassing op overeenkomsten van opdracht op afstand in opdracht van een consument. De opdrachtgever in de hoedanigheid van consument kan gedurende 14 dagen na het sluiten van de overeenkomst, de overeenkomst zonder opgave van redenen ontbinden. De opdrachtgever dient een herroeping binnen 14 dagen na de dag waarop de overeenkomst is gesloten, schriftelijk kenbaar te maken. De opdrachtnemer mag de opdrachtgever vragen naar de reden van herroeping, maar deze niet tot opgave van zijn reden(en) verplichten. 
  2. Het herroepingsrecht is niet van toepassing indien de opdrachtgever uitdrukkelijk vraagt aan de opdrachtnemer om binnen de bedenktermijn de overeenkomst uit te voeren. 
  3. De opdrachtgever begrijpt dat zodra de opdrachtnemer op zijn/haar verzoek begint met het uitvoeren van de overeenkomst binnen de termijn van het herroepingsrecht, aan hem/haar geen recht tot ontbinding meer toekomt en een evenredig deel van de prijs verschuldigd is. 
  4. In geval van ontbinding overeenkomstig lid 1 heeft de opdrachtgever recht op terugbetaling van de reeds gedane betalingen. De opdrachtnemer betaalt dit bedrag zo spoedig mogelijk en in ieder geval binnen een maand na ontbinding terug. Lesmateriaal dient zo spoedig mogelijk door de opdrachtgever aan de opdrachtnemer terug gezonden te worden. De opdrachtgever is gerechtigd de directe kosten van het terugzenden voor rekening van de opdrachtgever te laten komen. Het terugzenden geschiedt op risico van de opdrachtgever. Lesmateriaal dat op een elektronische gegevensdrager is aangeboden en waarvan het zegel van de verpakking is verbroken, kan niet worden geretourneerd en de prijs ervan moet volledig door de opdrachtgever aan de opdrachtnemer worden voldaan. 
  5. Bij opschorting van de uitvoering van de overeenkomst op verzoek van de opdrachtgever is de hoofdsom uit de overeenkomst direct opeisbaar (dan wel opeisbaar volgens de afgesproken termijnen) en is de opdrachtnemer gerechtigd deze bij de opdrachtgever in rekening te brengen. De opdrachtnemer is bovendien gerechtigd alle gedurende de opschortingsperiode te maken c.q. gemaakte kosten in rekening te brengen. 
  6. Ingeval de uitvoering van de overeenkomst na de overeengekomen opschortingsduur niet kan worden hervat, is de opdrachtnemer gerechtigd de overeenkomst, zonder rechtelijke tussenkomst, middels een schriftelijke verklaring aan de opdrachtgever te ontbinden. 
  7. De opdrachtgever maakt nimmer aanspraak op enige vorm van schadevergoeding in verband met het door de opdrachtnemer uitgeoefende opschortings- of ontbindingsrecht. 
  8. De opdrachtnemer is bevoegd de nakoming van zijn verplichtingen uit de overeenkomst op te schorten of de overeenkomst met onmiddellijke ingang te ontbinden, indien: de opdrachtgever de verplichtingen uit de overeenkomst ook na ter zake te zijn aangemaand niet, niet volledig of niet tijdig nakomt; 
  9. na het sluiten van de overeenkomst de opdrachtnemer ter kennis is gekomen van omstandigheden die goede grond geven de verwachting dat de opdrachtgever de verplichtingen niet zal nakomen; 
  10. indien door vertraging aan de zijde van de opdrachtgever niet langer van de opdrachtnemer kan worden verlangd dat de opdrachtnemer de overeenkomst tegen de oorspronkelijke overeengekomen condities kan nakomen; 
  11. indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de overeenkomst onmogelijk of ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst in redelijkheid niet van de opdrachtnemer kan worden verlangd; 
  12. Indien de opdrachtgever is staat van faillissement verkeert, (voorlopige) surseance van betaling heeft aangevraagd, een wettelijke schuldsaneringsregeling op hem van toepassing is verklaard, enig beslag op zijn goederen is gelegd of in gevallen waarin de opdrachtgever anderszins niet vrijelijk over zijn vermogen kan beschikken. 
  13. Indien ontbinding van de overeenkomst aan de opdrachtgever toerekenbaar is, heeft de opdrachtnemer recht op vergoeding van de schade, daaronder begrepen de kosten, die daardoor direct of indirect ontstaan. 

 

ARTIKEL 5: ANNULEREN 

1. Het annuleren van de overeenkomst van opdracht door de opdrachtgever dient schriftelijk aan de opdrachtnemer kenbaar te worden gemaakt. 

2. Ingeval de zakelijke opdrachtgever de overeenkomst voorgaand aan of tijdens de uitvoering daarvan wenst te annuleren, is de opdrachtgever 100% van het overeengekomen bedrag in de offerte verschuldigd. 3. De annulering en tussentijdse beëindigingsregeling voor consumenten is in de tabel onder dit artikel uitgewerkt. 

  1. Indien er sprake is van een overeenkomst inzake uitsluitend een (deel)examen of een EVC-traject geldt, na afloop van de eventuele bedenktijd, de volgende annuleringsregeling: 
  2. annulering voor aanvang geschiedt schriftelijk; 
  3. bij annulering tot zes weken voor aanvang is de opdrachtgever de administratiekosten verschuldigd met een maximum van € 50,-. Bij zogeheten computer based examens bedraagt deze termijn twee weken voor aanvang; 
  4. bij latere annulering is de opdrachtgever de volledige, overeengekomen prijs verschuldigd. Tenzij de redelijke vergoeding voor de reeds verrichte werkzaamheden lager is, in welk geval deze lagere vergoeding in rekening zal worden gebracht. De hoogte van de vergoeding zal op verzoek van de opdrachtgever door de opdrachtnemer worden onderbouwd. 
  5. De opdrachtgever is voorts verplicht de opdrachtnemer te vrijwaren tegen vorderingen van derden als gevolg van annulering van de overeenkomst tot opdracht. 
  6. De opdrachtnemer is gerechtigd alle reeds door de opdrachtgever betaalde bedragen te verrekenen met de door de opdrachtgever verschuldigde schadevergoeding. 
 

Annulering of tussentijdse beëindigingsregeling opdrachtgevers in de hoedanigheid van consument Opleiding is korter dan 1 studiejaar 

Opleiding is 1 studiejaar of langer dan 1 studiejaar 

Annuleren tot 2 maanden voor aanvang 

10% van de overeengekomen prijs onder aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal* 

10% van de overeengekomen prijs voor alleen het komend studiejaar en onder aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal* 

Annuleren tussen 2 maanden en 1 maand voor aanvang 

20% van de overeengekomen prijs onder aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal* 

20% van de overeengekomen prijs voor alleen het komend studiejaar en onder aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal* 

Annuleren tussen 1 maand en 2 weken voor aanvang 

30% van de overeengekomen prijs onder aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal* 

30% van de overeengekomen prijs voor alleen 

het komend studiejaar en onder aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal* 

Annuleren minder dan 2 weken voor aanvang 

50% van de overeengekomen prijs onder aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal* 

40% van de overeengekomen prijs voor alleen het komend studiejaar onder aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal* 

Tussentijdse beëindiging 

Bij tussentijdse beëindiging 50% (als opstartkosten) van de overeengekomen prijs onder aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal, plus de kosten van het reeds gevolgde onderwijs, ongeacht of u aanwezig was bij deze bijeenkomst(en). De totale kosten zijn nimmer hoger dan de overeengekomen prijs. De kosten van het reeds gevolgde onderwijs worden in beginsel als volgt vastgesteld: 

•Bij opleiding lopend over het jaar: de kosten naar rato van het aantal maanden/dagen waarin de opleiding is gevolgd inclusief de lopende maand. 

•Bij opleiding verdeeld in blokken: de kosten van de afgeronde blokken/modules vermeerderd met de kosten van de module(s)/het blok (de blokken) die ten tijde van de tussentijdse beëindiging worden gevolgd. 

Bij tussentijdse beëindiging 40% (als opstartkosten) van de overeengekomen prijs voor alleen het lopende studiejaar onder aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal, plus de kosten van het reeds gevolgde onderwijs ongeacht, of u aanwezig was bij deze bijeenkomst(en). De totale kosten zijn nimmer hoger dan de overeengekomen prijs. De kosten van het reeds gevolgde onderwijs worden in beginsel als volgt vastgesteld: 

•Bij opleiding lopend over het hele jaar: de kosten naar rato van het aantal maanden waarin de opleiding is gevolgd inclusief de lopende maand. 

•Bij opleiding verdeeld in blokken: de kosten van de afgeronde blokken/modules vermeerderd met de kosten van de module(s)/het blok (de blokken) die ten tijde van de tussentijdse beëindiging worden gevolgd.* 

ARTIKEL 6: MEERWERK 

  1. Indien voor een goede uitvoering van de opdracht door de opdrachtnemer meer werk moet worden uitgevoerd dan in de overeenkomst staat aangegeven, en/of de opdrachtgever meer werk opdraagt dan in de overeenkomst staat aangegeven, wordt het meerwerk in rekening gebracht. 
  2. Meerwerk dient schriftelijk bevestigd te worden. 

 

ARTIKEL 7: AUTEURSRECHTEN 

  1. Het aangeboden cursusmateriaal is uitsluitend bedoeld voor persoonlijk gebruik. 
  2. Op alle door ondernemer verstrekte zaken, zoals boeken, proefexamens, readers en software rusten auteursrechten van de opdrachtnemer of van derden. De in dit artikel bedoelde zaken mogen niet zonder nadrukkelijk voorafgaande toestemming van de opdrachtnemer worden vermenigvuldigd, openbaar gemaakt en/of op andere wijze ter kennis van derden worden gebracht of aan derden worden verstrekt, zowel gedurende de looptijd van de opleiding als nadien. Het is ook niet toegestaan het materiaal in gewijzigde vorm openbaar te maken of onder eigen naam te gebruiken zonder schriftelijke toestemming van de opdrachtnemer. De copyright/ eigendomsrechten op de cursus berusten volledig bij de opdrachtnemer. 

 

ARTIKEL 8: LEVERING LESMATERIAAL, CORRECTIEWERK 

1. De opdrachtnemer levert het lesmateriaal tijdig aan de opdrachtgever. Onder tijdige levering wordt mede verstaan het tijdig verschaffen van toegang tot lesmateriaal dat op elektronische wijze wordt aangeboden. 2. Bij de koop van lesmateriaal zonder onderwijs is de maximale levertijd 30 dagen, tenzij anders overeengekomen. Opgegeven levertijden zijn nimmer fatale termijnen. Bij overschrijding van de levertijd dient de opdrachtgever de opdrachtnemer schriftelijk in gebreke te stellen. 

3. Verkeerd of beschadigd lesmateriaal wordt door de opdrachtnemer kosteloos vervangen. 

4. Met betrekking tot het correctiewerk wordt de opdrachtgever geïnformeerd over de termijn waarbinnen ingezonden opdrachten of toetsen worden gecorrigeerd. 

5. Het tijdstip van het terugontvangen van correcties moet in redelijke verhouding staan tot het tijdstip van aanvang van het vervolg van het onderwijs respectievelijk van een eventuele herkansing. 

 

ARTIKEL 9: BETALING 

  1. Na het tekenen van de overeenkomst, én na het verstrijken van het herroepingsrecht voor consumenten, wordt de hoofdsom van de overeenkomst gefactureerd. De werkzaamheden worden pas ingepland nadat aan de betalingsverplichting is voldaan. 
  2. Betaling van het volledige factuurbedrag dient binnen 14 dagen na de factuurdatum te worden voldaan, tenzij anders schriftelijk is overeengekomen. 
  3. Als betaling in termijnen is overeengekomen, moet de opdrachtgever betalen volgens de termijnen, zoals deze in de overeenkomst zijn vastgesteld. 
  4. Indien de betaling van het volledige factuurbedrag na 14 dagen na de factuurdatum uitblijft, is de opdrachtgever, na het verzenden van een aanmaning bij een consument, in verzuim. De opdrachtgever is vanaf het moment van in verzuim treden over het opeisbare bedrag een rente gelijk aan de wettelijke rente en incassokosten verschuldigd (artikel 11). 
  5. Vanaf het moment dat de opdrachtgever in verzuim is, is de opdrachtnemer gerechtigd de werkzaamheden op te schorten tot dat de opdrachtgever aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan. 
  6. Ook indien de werkzaamheden zijn opgeschort wegens het uitblijven van betaling van de eerste termijn, lopen de daaropvolgende betalingen door. 
  7. Indien de opdrachtgever weigert medewerking te geven aan de uitvoering van de opdracht is de opdrachtgever alsnog verplicht de afgesproken prijs aan de opdrachtnemer te betalen. 
  8. De volledige prijs zal geheel en onmiddellijk zonder voorafgaande ingebrekestelling opeisbaar zijn in de volgende gevallen: 
  9. indien de opdrachtgever in staat van faillissement wordt verklaard, indien hij surséance van betaling aanvraagt, dan wel een aanvraag tot zijn onder curatelestelling is aanhangig gemaakt. 
  10. bij overlijden van de opdrachtgever of indien zijn voornemen tot het metterwoon verlaten van Nederland blijkt. 
  11. enig beslag op roerende en/of onroerende zaken, vorderingen of andere bezittingen van de opdrachtgever wordt gelegd. 
  12. indien de opdrachtgever een vennootschap onder firma, een commanditaire vennootschap, een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap is die in liquidatie treedt, wordt ontbonden of een andere vennoot c.q. bestuurder verkrijgt, dan wel een ven- noot of bestuurder uit- resp. aftreedt. 
  13. Zolang geen volledige betaling van enige deel- of eindfactuur en buitengerechtelijke kosten heeft plaatsgevonden, blijven geleverde materialen eigendom van de opdrachtnemer. 
  14. De opdrachtgever is niet gerechtigd enige betalingsverplichting te verrekenen met een vordering die hij op de opdrachtnemer heeft of meent te hebben. Evenmin heeft de opdrachtgever het recht enige betalingsverplichting op te schorten. 

 

ARTIKEL 10: INCASSOKOSTEN 

  1. Indien de opdrachtgever in de hoedanigheid van consument niet tijdig betaalt, stuurt de opdrachtnemer hem eenmaal een ingebrekestelling waarbij de opdrachtgever wordt aangemaand om de factuur binnen 14 dagen alsnog te voldoen. Voldoet de opdrachtgever zijn betaling alsnog niet, dan is hij van rechtswege in verzuim. Zakelijke opdrachtgevers zijn na het verstrijken van de oorspronkelijke factuurtermijn van rechtswege in verzuim en ontvangen geen ingebrekestelling. 
  2. Indien de opdrachtgever in verzuim is met het nakomen van één of meer van zijn verplichtingen, dan komen alle redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte voor rekening van de opdrachtgever. De opdrachtnemer is gerechtigd tenminste aan de opdrachtgever in rekening te brengen de wettelijke rente en buitengerechtelijke incassokosten. De incassokosten voor consumenten worden berekend aan de hand van het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten. Voor zakelijke klanten wordt 15% van de gehele factuursom aan buitengerechtelijke incassokosten gerekend. 
  3. Een betaling door de opdrachtgever strekt eerst tot voldoening van de vervallen rente en vervolgens tot voldoening van de op de vordering vallende buitengerechtelijke kosten. Daarna komen betalingen in mindering op de hoofdsom. 
  4. Indien de opdrachtgever in verzuim is met de nakoming van zijn betalingsverplichtingen is de opdrachtnemer gerechtigd de uitvoering van de overeenkomst op te schorten. 
  5. Indien een levertijd is overeengekomen wordt deze verlengd met de termijn van de opschorting. Een en ander laat onverlet de overige rechten die de opdrachtnemer op grond van de wet en/of de overeenkomst toekomen. 
  6. Indien de opdrachtnemer aantoont hogere kosten te hebben gemaakt, welke redelijkerwijs noodzakelijk waren, komen ook deze voor vergoeding in aanmerking. 

 

ARTIKEL 11: EIGENDOMSVOORBEHOUD 

  1. Alle door de opdrachtnemer in het kader van de overeenkomst geleverde blijven eigendom van de opdrachtnemer totdat de opdrachtgever de verplichtingen uit de met de overeenkomst(en), daaronder ook te verstaan diens betalingsverplichtingen uit hoofde van verschuldigde hoofdsommen, rente en kosten, deugdelijk en volledig is nagekomen. 
  2. Door de opdrachtnemer geleverde zaken, die onder het eigendomsvoorbehoud vallen, mogen niet worden doorverkocht en mogen nimmer als betaalmiddel worden gebruikt. De opdrachtgever is niet bevoegd om de onder het eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden of op enige andere wijze te bezwaren. 
  3. De opdrachtgever dient steeds al hetgeen te doen dat redelijkerwijs van hem verwacht mag worden om de eigendomsrechten van de opdrachtnemer veilig te stellen. 
  4. Indien derden beslag leggen op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken dan wel rechten daarop willen vestigen of doen gelden, dan is de opdrachtgever verplicht om de opdrachtnemer daarvan onmiddellijk op de hoogte te stellen. 
  5. Voor het geval de opdrachtnemer zijn in dit artikel aangeduide eigendomsrechten wil uitoefenen, geeft de opdrachtgever bij voorbaat onvoorwaardelijke en niet herroepelijke toestemming aan de opdrachtnemer en door de opdrachtnemer aan te wijzen derden om al die plaatsen te betreden waar de eigendommen van de opdrachtnemer zich bevinden en die zaken terug te nemen. 

 

 

ARTIKEL 12: OVERMACHT 

  1. De opdrachtnemer streeft ernaar om alle gemaakte afspraken na te komen zoals overeengekomen. Desalniettemin is het mogelijk dat door bepalende factoren buiten de invloedsfeer van de opdrachtnemer het onmogelijk wordt gemaakt om de gemaakte afspraak op dat moment het exact afgesproken tijdstip na te komen. 
  2. Indien er sprake is van overmacht aan de zijde van de opdrachtnemer, is de opdrachtnemer gerechtigd de overeenkomst zonder rechterlijke tussenkomst, middels een schriftelijke verklaring, aan de opdrachtgever te ontbinden of de nakoming van zijn verplichtingen jegens de opdrachtgever te ontbinden of de nakoming van zijn verplichtingen jegens de opdrachtgever voor een redelijke termijn op te schorten zonder tot enige schadevergoeding gehouden te zijn. 
  3. Als omstandigheden waarin sprake zal zijn van overmacht zullen onder meer worden verstaan: oorlog, oorlogsgevaar, oproer, natuurrampen, mobilisatie, binnen- en buitenlandse onlusten, overheidsmaatregelen, werkstaking, verstoring van de ten tijde van het aangaan van de overeenkomst bestaande valutaverhoudingen, bedrijfsstoringen door brand, inbraak, sabotage, natuurverschijnselen en dergelijke, evenals door ontstane transportmoeilijkheden en leveringsproblemen. 
  4. Indien de prestatie door overmacht langer dan dertig dagen wordt vertraagd is iedere partij bevoegd de overeenkomst te ontbinden, zonder dat de opdrachtnemer tot enige vergoeding van schade, door de opdrachtgever of derden geleden, gehouden zal zijn. 
  5. De opdrachtnemer stelt u, indien van toepassing, zo snel mogelijk op de hoogte van eventuele afwijkingen aangaande een overeengekomen afspraak. Onder ‘zo snel mogelijk’ wordt verstaan, direct nadat dit kenbaar is geworden bij de opdrachtnemer, zal de opdrachtgever hiervan schriftelijk op de hoogte worden gesteld. Hierbij zal direct worden gezocht naar een passende oplossing. 
  6. Indien de opdrachtnemer bij het intreden van de overmachtsituatie reeds gedeeltelijk aan zijn verplichtingen heeft voldaan, of slechts gedeeltelijk aan zijn verplichtingen kan voldoen, is hij gerechtigd het reeds uitgevoerde gedeelte, respectievelijk uitvoerbare gedeelte van de overeenkomst afzonderlijk te factureren als ware er sprake is van een zelfstandige overeenkomst. 

 

ARTIKEL 13: AANSPRAKELIJKHEID 

  1. De opdrachtnemer aanvaardt slechts aansprakelijkheid voor directe schade. 
  2. De opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard dan ook, doordat hij is uitgegaan van door de opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens. 
  3. Voor gevolgschade is de opdrachtnemer nimmer aansprakelijk. Onder gevolgschade wordt in ieder geval verstaan (maar niet beperkt tot): schade van derden of van de principaal, bedrijfssluiting en -stagnatie, inkomens- en omzetschade, gederfde winst, vervangingskosten, e.d. 
  4. Iedere aansprakelijkheid van de opdrachtnemer voor schade voortvloeiend uit door derden uitgevoerde werkzaamheden, is uitdrukkelijk uitgesloten. 
  5. De opdrachtgever is gehouden al die maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn ter voorkoming of beperking van de schade. 
  6. Indien de opdrachtnemer aansprakelijk is voor de door de opdrachtgever geleden schade, moet de opdrachtgever aan de opdrachtnemer de gelegenheid geven de gebreken binnen een redelijke termijn weg te nemen. 
  7. De schadevergoedingsplicht van de opdrachtnemer is te allen tijde beperkt tot maximaal het bedrag dat door zijn verzekeraar in het voorkomende geval wordt uitgekeerd. In het geval de verzekeraar van de opdrachtnemer niet uitkeert of de schade niet onder een door de opdrachtnemer gesloten verzekering valt, is de schadevergoedingsplicht van de opdrachtnemer beperkt tot maximaal het factuurbedrag voor de geleverde zaken c.q. verrichte werkzaamheden. 

 

ARTIKEL 14: KLACHTEN(PROCEDURE) 

Klachten ten aanzien van de verrichte werkzaamheden dienen volgens de klachtenregeling op de website van de opdrachtnemer te worden ingediend: https://www.ocdopleidingen.nl/klachten-reglement.html. 

ARTIKEL 15: GESCHILLENREGELING VOOR CONSUMENTEN 

  1. De overeenkomst wordt beheerst door Nederlands recht, tenzij op grond van dwingend recht het recht van een ander land van toepassing is. 
  2. Geschillen tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer over de totstandkoming of de uitvoering van overeenkomsten met betrekking tot door de opdrachtnemer te leveren of geleverde diensten en zaken kunnen zowel door de opdrachtgever als door de opdrachtnemer aanhangig worden gemaakt bij De Geschillencommissie Particuliere Onderwijsinstellingen, meer informatie is te vinden op:www.degeschillencommissie.nl. 
  3. De Geschillencommissie neemt een geschil slechts in behandeling, indien de klacht eerst overeenkomstig het bepaalde in artikel 15 bij de opdrachtnemer heeft ingediend en dit niet heeft geleid tot een voor beide partijen bevredigende oplossing. 
  4. Een geschil dient binnen twaalf maanden na het indienen van de klacht overeenkomstig het bepaalde in artikel 15 bij De Geschillencommissie aanhangig te worden gemaakt. 
  5. Voor de behandeling van een geschil is een vergoeding verschuldigd. 
  6. Wanneer de opdrachtgever een geschil voorlegt aan De Geschillencommissie, is de opdrachtnemer aan deze keuze gebonden. 
  7. Wanneer de opdrachtnemer een geschil wil voorleggen aan De Geschillencommissie, moet hij de opdrachtgever eerst schriftelijk vragen om binnen 5 weken uit te spreken of hij daarmee akkoord gagaat. De opdrachtnemer dient daarbij aan te kondigen dat hij zich na het verstrijken van voornoemde termijn vrij acht om het geschil aan de gewone rechter voor te leggen. 
  8. De geschillencommissie doet uitspraak met inachtneming van de bepalingen van het voor haar geldende reglement. De beslissing van De geschillencommissie gebeurt in de vorm van een bindend advies. 
  9. In uitsluitend die gevallen waarvoor bij formeel onderwijs in een bindende wettelijke geschillenregeling is voorzien, zoals die voor examinering van de student, vinden de bepalingen uit lid 2 tot en met 8 van dit artikel geen toepassing. 
  10. De NRTO staat garant voor de nakoming van de bindende adviezen van De Geschillencommissie Particuliere Onderwijsinstellingen door zijn leden. De voorwaarden hiervan zijn terug te vinden in de algemene voorwaarden op de website van de NRTO. 

 

ARTIKEL 16: GESCHILLENREGELING VOOR ZAKELIJKE OPDRACHTGEVERS 

  1. De overeenkomst wordt beheerst door Nederlands recht, tenzij op grond van dwingend recht het recht van een ander land van toepassing is. 
  2. De opdrachtgever en de opdrachtnemer trachten er in goed overleg uit te komen. Indien dit niet lukt dan kunnen partijen het geschil voorleggen aan de bevoegde rechter. 
  3. NRTO-Opleiders (de opdrachtnemer) dienen zich te houden aan de NRTO-gedragscode beroep en bedrijf: https://www.nrto.nl/kwaliteit/gedragscode/. De naleving van deze algemene voorwaarden alsmede van de gedragscode wordt door de NRTO bevorderd, doordat klachten kunnen worden onderzocht en, indien inbreuken worden geconstateerd, maatregelen worden getroffen. Indien de opdrachtgever van mening is dat de NRTO-Opleider bovenvermelde regels van de NRTO niet naleeft, dan kan de opdrachtgever deze klacht voorleggen aan de Commissie van Kwaliteitshandhaving. De opdrachtgever kan een klacht schriftelijk richten aan deze commissie ter attentie van het secretariaat van de NRTO: https://www.nrto.nl/kwaliteit/gedragscode/ .