Door Pascal van Buuren
Ook met dyslexie kan je Engels leren
Persoonlijk verhaal van Pascal
Op de middelbare school heb ik nooit echt Engels geleerd. Ik heb 1 jaar Engels gevolgd en toen werd de leerkracht ziek en vervolgens niet vervangen. In het dagelijks leven en tijdens mijn werk heb ik daar nooit echt last van gehad, tot vorig jaar. Ik wil namelijk graag een Mbo-diploma halen, maar daar heb je een bepaald niveau Engels voor nodig. Dat had ik niet. En daarbij worstel ik ook nog met dyslexie. Een pittige uitdaging, maar zeker niet onmogelijk. Hoe ga ik dit voor elkaar krijgen? Ik deel graag mijn verhaal!
Van binnenvaart naar elektrotechniek
Ooit heb ik de binnenvaartschool gedaan en die in 1992 afgerond. De binnenvaartschool is Mbo, maar helaas aan wal niets waard. Officieel heb ik dus geen papieren. Op dit moment werk ik bij Waternet, en daar heb ik een opleidingsbudget. Omdat ik graag de elektrotechniek in wil, heb ik besloten om een Mbo-opleiding elektrotechniek te gaan volgen. Engels is een verplicht vak tijdens deze opleiding, maar dit heb ik nooit echt geleerd. Op de binnenvaartschool heb ik wel examen gedaan in Duits, maar Engels is toen weggevallen. Hoe nu verder? Ik ben in november 2019 op internet gaan zoeken op cursus Engels en kwam uit bij OCD opleidingen.
Specifieke vraag
Bij OCD kwam ik met een hele specifieke vraag voor het leren van Engels. Ik heb een bepaald niveau nodig voor mijn Mbo-opleiding én ik heb dyslexie. Tijdens het intakegesprek met Rick Boer van OCD heb ik de papieren van deze opleiding laten zien, zodat zij precies wisten hoe ze mij Engels moesten gaan leren. Ik heb gezegd: ‘Dit wil ik kunnen en minimaal met een 6 slagen’. Op zich was dit nog niet eens de grootste uitdaging voor mij en voor OCD. Het moeilijkste was eigenlijk mijn dyslexie. Rick heeft vervolgens gekeken welke docent het beste bij mij zou passen. Een docent die ook ervaring heeft met dyslexie. Hij kwam uit bij Theo. Theo is bekend met dyslexie en kon mij Engels bijbrengen. Samen met hem ben ik gaan kijken naar wat ik kon door mijn Engels niveau te testen. Na de test bleek dat ik op A0 niveau zat. Dit betekent dat je bijna niets weet over de Engelse taal.
Elke dag studeren
Bij Theo was mijn doel inmiddels bekend. Samen hebben we vervolgens alle zeilen bijgezet, zodat ik op het juiste niveau Engels zou komen. Zelf heb ik een gezin en ik werk ook overdag. Toch heb ik elke dag minimaal een uur gestudeerd. Als ik minder studeerde, dan ging het echt minder goed. Regelmatig had ik contact met Rick, om te kijken of het goed ging en of ik ergens tegenaan liep. Ook bij Theo heeft hij gepolst over de voortgang. Ik had zelf met name contact met Theo over de stof en over onze afspraken.
foto Theo Donkerbroek
Geduld is een schone zaak
Tijdens het studeren is Theo gaan kijken wat het beste werkt bij mij. Theo speelde heel goed in op mijn dyslexie. Hij had heel snel door dat het bij mij soms wat langer duurt om iets echt door te krijgen. Hier speelde hij super op in. En als ik ergens mee zat, dan kon ik hem gewoon een Whatsapp of een e-mail sturen. Theo heeft veel geduld gehad, omdat het bij mij langer duurt voordat ik zaken doorheb. Wat ik verder fijn vond: een-op-eencontact. Elke vrijdag gaf Theo mij 1,5 uur les. Met de lesstof werd ik vervolgens naar huis gestuurd om te oefenen.
Op die vrijdagen keken we dan ook vaak terug op de week ervoor. ‘Hoe is het gegaan en waar ben je tegenaan gelopen?’. Zo kwamen we steeds een stapje verder.
Online oefenen
Elke dag heb ik dus minimaal een uur gestudeerd. Wat daarin heel prettig was: veel online lesstof. Hiermee kon je meteen zien of je iets goed of fout had gedaan. Maar toch was voor mij het een-op-een contact het belangrijkste. Bij mij blijft het daardoor beter hangen. Ik wil soms teveel en te diep ergens op ingaan, maar daardoor snap ik wel de basis. Daar was gelukkig de ruimte voor, Theo past zich echt aan de leerling aan. OCD een groot netwerk met ervaren docenten en daardoor hebben ze de juiste docent voor mij kunnen vinden die me goed kon helpen.
Bekijk het maar
Tijdens het volgen van deze cursus Engels heb ik wel gemerkt dat ik echt geen kennis had van de Engelse taal. Schrijven en spreken, ontzettend lastig. En dan heb ik het nog niet eens over de grammatica. Je moet kijken naar de basisregels en niet gaan vertalen van het Nederlands naar het Engels. Wat ik me vroeger had aangeleerd, moest ik ook weer afleren. Dat is behoorlijk moeilijk na zo’n lange tijd. In de periode van 4,5 maand heb ik twee momenten gehad dat ik dacht: ‘Bekijk het maar, ik heb er geen zin meer in’. Theo heeft hier wel wat mee gedaan. Hij zei: ‘Doe even wat rustiger aan en iets minder huiswerk’. Hij heeft me ook een soort schop onder de kont gegeven. Niet fijn op zo’n moment, maar het hielp wel. Achteraf ben ik hem daar dankbaar voor, want het was soms wel nodig.
Het resultaat mag er zijn
We zijn nu 4,5 maand verder en er is heel wat gebeurd. Bloed, zweet en tranen heeft het me gekost. Maar het resultaat mag er dan ook wel zijn. Van niveau A0, ben ik tot niveau A2 gekomen en voor mijn mondeling geslaagd! Ik kan nu eenvoudige zinnen maken en ook mezelf verstaanbaar maken. En Engels lezen, schrijven en begrijpen. Voorheen keek ik tv met ondertiteling erbij. Nu snap ik zelf beter wat er wordt gezegd en hoor ik het zelfs als de ondertiteling niet klopt. Volgens mijn collega’s heb ik veel doorzettingsvermogen. Eén van hen is geboren in Engeland en een ‘native speaker’. Volgens haar heb ik echt wel een prestatie geleverd. Als ik het echt wil, dan ga ik door. Dat doe ik ook zeker. Mijn Engels ga ik bijhouden door Engelse boekjes te lezen. Wel vooral kinderboeken. Ook ga ik af en toe Engels praten met iemand anders over alledaagse dingen. En zodra het weer kan, naar het buitenland op vakantie. We zijn nogal fan van Malta, dus dat komt wel goed.
Op maat
Over dit hele traject ben ik erg tevreden. OCD zorgt ervoor dat de training op jou wordt afgestemd. Vooral een-op-een de les volgen is heel fijn, dan kan je vooraf goed aangeven wat je wil en wat je wil bereiken. Dat heeft mij erg geholpen. De lijnen met hen zijn kort, waardoor er snel bijgestuurd kan worden. Mocht je een taalcursus willen volgen, dan raad ik zeker OCD opleidingen aan.
Door Pascal van Buuren – cursist OCD Opleidingen
Wil jij weten wat er mogelijk is? Neem dan contact op met ons via 0570 – 629 682
** Na aanvraag nemen wij telefonisch contact met u op om kennis te maken.